We kunnen niet zonder suiker. Natuurlijke suikers zijn nodig als voeding voor de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. Bij geraffineerde suiker is dit niet goed mogelijk. Het lichaam kan deze niet goed verwerken, waardoor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. De energiestoot die suiker geeft, wordt niet direct door het lichaam gebruikt, het lichaam gaat insuline aanmaken om het overtollige suiker om te zetten in en op te slaan als lichaamsvet. Een voortdurend te hoge insulineproductie leidt ertoe dat de stofwisseling wordt verstoord; je lichaam heeft moeite om vet af te breken. |
|
Dit in tegenstelling tot traagwerkende suikers die langzaam worden verteerd, waardoor de energie veel gelijkmatiger wordt opgenomen. Je bloedsuikerspiegel, je energieniveau, blijft stabieler. voorbeelden van langzaam werkende suikers zijn: fruit, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, bananenpoeder, lucumapoeder, stevia (poeder en tinctuur), yaconsiroop, ahornsiroop, rijststroop, agavesiroop, pure vanille, rauwe honing, xylitol |
|
lucuma deze vrucht wordt gedroogd en gemalen het is een puur natuurlijke zoetstof uit o.a. Peru, Chili en Ecuador het heeft een lage glycemische waarde (wordt langzaam opgenomen) |
|
bananenpoeder een natuurlijke, gezonde zoetstof van rode bananen de bananen zijn gedroogd en niet verhit, zodat alle voedingswaarden behouden zijn gebleven |
|
stevia
van deze plant worden de bladeren gedroogd en vermalen het is een zoetstof die geen enkel effect heeft op de bloedsuikerspiegel het heeft een glycemische index van 0 en is 300 keer zoeter dan suiker |
yacon
dit is een knolgewas uit Peru de siroop die van deze knollen wordt gemaakt is calorie-arm en heeft een lage glycemische index het bevat veel inuline, die zorgt voor een mild zoete smaak |